Från frö till fermentering av tobak

För fröodling väljer man de stora och mest frodiga plantorna och låter dom gå i blommning.

Blommorna drar till sig insekter som bin o olika svärmare som pollinerar och ser till att fröproduktionen upprätthålls för artens överlevnad.

Blomstertobak: Alata - Jasmin tobak eller blomster tobak
blomstertobakDe doftar mest om natten och speciellt Alata tobaken har en doft som vi människor upplever som jasmindoft, därav har den fått namnet Jasmintobak eller blomstertobak.
Alata är en mycket populär prydnadsplanta med sina olikfärgade blommor och långa blomningsperiod (juni- till frosten kommer). Har en utmärkande jasmindoft på kvällar o bör planteras i närheten av uteplatser eller även inomhus för sin doft. Den har lågt nikotininnehåll men används av tobaksodlare som smaksättare till andra sorter som virginian. Ger en lite cigarliknande smak. Alata finns med vita blommor eller rödaktiga till djupt vinröda. Kallas även persisk tobak.

 

 

Kultursorter tobak
De kultursorter vi tillhandahåller är Rustica nicotiana. Dessa sorter har gula blommor och ett högre nikotininnehåll men mindre plantor.

 

 

Skandinavisk tobak förr i tiden till cigarr, cigarett och snustillverkning svensk tobak
Så kallad bondtobak och användes i Skandinavien till cigarr och snustillverkning, speciellt under världskrigen då tobaksimporten var mycket begränsad. Transporten av tobak gick med skepp och dessa blev priorterade att delta i krigsmaskineriet. Således skapades en tobaksindustri i Skandinavien för att göra länderna självförsörjande med tobak. Historiken runt dessa odlingar och odlande är omfattande och kan för den intresserade finnas under rubrik kommande rubrik Historia eller länkar.

 

 

Svenska Tobaksmonopolet

tobak från tidigaretobak historia Svenska Tobaksmonopolet bildas 1915, mitt under brinnande världskrig med Oscar Wallenberg som direktör. Svenska staten socialiserade denna lukrativa handel för finansiering av den första allmänna folkpensionen i Sverige, vilket var den första socialförsäkringen i världen för hela befolkningen, införd 1913, dels för upprustning av det svenska försvaret. Den småskaliga cigarr- och snustillverkningen köptes upp av monopolet,  varefter odlarna endast kunde sälja sin tobak dit.

 

Skörd och behandling
Att skörda tobak för hobbybruk sker enklast genom att handplocka bladen. När de nedersta bladen börjar bli gulaktiga kan skörden starta.
Man tar de blad som gulnar och knäcker bladet ned mot stammen med ett snabbt o bestämt ryck.

Utplantering http://www.carlscorona.com
Ovan bilder kommer från http://www.carlscorona.com/cccigarrodlingsadd.html

Tobaksblad mognar alltid nedifrån och uppåt så skördeperioden blir utdragen på grund av detta.
Har man många plantor så är det en fördel genom att du kan sortera och rengöra bladen samt hänga dom till torkning i omgångar.
Det är mycket bättre än att försöka med hundratals blad samtidigt och inte hinna med en det viktiga processen.

Sorterar blad efter storlek torkning av tobaksblad historiaför att underlätta hanteringen av bladen senare under torknings och fermenterings processen.

Tvätta bladen är för att få bort jord o annat som fastnar på dom körtlar som finns på bladen. En annan viktig anledning är att det finns massor av döda insekter som försökt suga vätska ur bladen och dött av nikotinet. Att få bort allt dessa föroreningar ger en absolut perfekt tobak.

Bladen hängs sedan upp antingen inom eller utomhus.
Här kommer man in på olika metoder. En genomgående och kanske den viktigaste är att inget mögel bildas på bladen under torkning samt att det gröna klorofyllet och stärkelsen i bladen skall brytas ned till socker, bladen färg förändras til gyllengult eller brunaktig färg.

Torkning och olika metoder
De vanligaste är luft, rök, sol eller värme torkning.
Alla utgår från att starta med att hänga bladen i mittnerven/stjälken genom att trä en tråd av stål eller annat hållbart material någon centimeter in på nerven där bladet börjar.
Bladen ska hänga med ett mellanrum så luft kan cirkulera fritt och undvika mögelbildning. Det är viktigt att ventilationen är god, speciellt inomhus.
En fläkt är perfekt, men utan värme

Utplantering http://www.carlscorona.com
Ovan bilder kommer från http://www.carlscorona.com/cccigarrodlingsadd.html

.

Luft Torknig

Används främst vid tillverkning av cigaretter och cigarer. Ljusgul i färg, med en hög sockerhalt och en medel-till hög nikotinhalt. Denna process Kräver en sluten byggnad utrustad med ett ventilationssystem och en källa till värme och en luftfugtihet runt 40- 70 %. Beroende på temeratur sker färgförändringen inom några veckor.

Eld torkning Eldtorkad tobak blir allmänhet mörkbrun, används främst för blandningar piptobak, snus och tuggtobak och har en låg sockerhalt men hög nikotinhalt. Eld/röktorkning sker i ett utrymme som kan klara en eller flera eldar i någon veckas tid. Här sker torkning och smaksättning av bladen men denna metod är mest för pip o cigarett tobak. 

Sol  torkning

Soltorkning förgår i solljus. Av alla Sun-cured tobak, den mest kända är de så kallade orientaliska tobak i Turkiet, Grekland, Jugoslavien och närliggande länder. Dessa används i cigaretter, och har karakteristiska arom. De har låg både socker och nikotin halt.

 

Lämna någon centimeter mellan bladen under torkning
torkning tobaksbladBladen hängs ovansida mot ovansida eller omvänt.
Efter några veckor har den kemiska processen omvandlat klorofyllet från gulgrönt till gult eller brunt och bladen har genomgått den första behandlingen.

Luftfuktighet och temperatur under fermentering
Det krävs en viss luftfuktighet runt 60-80% och en temeratur mellan 15-40 grader C.
Ju högre temperatur desto snabbare sker processen. Detta kallas "curing". Denna behandling kan ske på olika sätt men för enkelhetens skull nämner jag den enklaste.
-Vill man söka mer runt detta så har internet massor av information, "curing tobacco".
Torkas bladen för fort så sker inte processen korrekt så därför är luftfuktigheten mycket viktig.
- Den optimala luftfuktigheten 70% och temperatur på 40 grader C.


Fermentering

När bladen fått sin gulbruna färg kan man fermentera eller bara lagra på en mörk, sval plats, typ vind eller loft.  med en fuktighet runt 30-50% i minst ett år.
Fermenteringen sker då långsamt i bladen. Denna metod har en process på flera år för att oppnå en bra tobak.
- Vill man påskynda denna process finns olika knep där behållare, fukt och värme utgör de element som behövs.

Enklast är att använda sig av en behållare, typ mörk plastspann med lock eller en glasbehållare på minst 2-3 liter. Lägg bladen med stjälken uppåt tillsätt 15-20% vatten, stäng locket o placera behållaren mörkt i ett par veckor i en temperatur runt 20-25 grader C.
Varje dag skall locket tas av och burken luftas så att ammoniak o andra skadliga ämnen som bildas under jäsningen (fermentering) försvinner. samtidigt avdunstar den kondens som bildats.
Efter några veckor har bladen "mognat" och tobaksdoften börjar bli markant.

När bladen torkat helt, även bladnerven, kan man tillsätta en blandning av honung och vatten. Blanda 1 tesked honung med 2 koppar varmt vatten, spraya detta över bladen i behållaren och stäng locket. Detta gör man för att få en naturlig jäsning som möjligt. Ett helt torkat blad förlorar flyktiga aromatiska oljor och även nikotinhalten minskar. Dörfär är bästa sättet med denna metod att efter skörd hänga bladen i skugga utomhus under tak tills de är så torra att de har en fuktighet på 15-25% i bladnerven och bladet, sedan ner i behållaren o låta den fukten som finns i bladet sköta jäsningen.
Då behåller man de flesta ämnen i bladen som aromatiska oljor och även nikotinhalten.
Efter några veckor har kondensen upphört och fuktfördelningen är jämt fördelad i bladen.

Låt stå en månad

Då stänger man behållaren och låter den stå orörd i 1 månad utan att frestas öppna den. Är det en glasbehållare kan man se in o upptäcka mögel tidigt viket gör den till bästa aternativet. Om man öppnar o stänger hela tiden släpper man in mögelsporer, så låt bara behållaren vara i en månad. Om det skulle trots allt bildas mögel så startar det på bladstjälken och sprider sig vidare till de andra bladen. Tvätta dina händer o öppna då locket så du kan ta bort det angripna bladet. Låt behållaren stå en timme utan lock så behållaren luftas ur. Man kan lägga en duk över under tiden.

När väl bladen har "jäst" färdigt är det dags för lagring och mognad. Stjälken skall avlägsnas. Man tar bladet och viker det så att insidan av bladet vänds mot insidan, då kommer" venen"att bilda en rygg. Lägg ena handen på bladet och med den andra drar du stjälken ner mot bladspetsen. Gör detta med alla blad så är dom klara för lagring. Bästa lagringsbehållare är glasburkar med skruv lock.

En sista behandling innan lagring
är att spraya med en honungsblandning, 1 kopp vatten + 1 tesked honung, på bladen. Honung har en naturlig antibakteriell funktion som skyddar bladen under lagringen. Låt överskottet av vätskan dunsta över en natt, stäng sedan burkarna o låt stå minst ett par månader innan användning. Obs, undvik kranvatten som är klorerat. 

Det är som med vin att det blir bara bättre av lagring!

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)