Förkultivering av tobak

Från tobakfrö till rökningtobaks frö
Tobaksplantan kommer från familjen solanaceae som är potatisväxter, typ potatis, tomat, paprika, chili m.fl. Alla dessa arter har sitt ursprung i Sydamerika. Kallas även Nattskuggeplantor.
Inom tobaksarterna finns det ca ett sextiotal sorter. Till cigarett, pipa och snus används vanligen Virginiatobak blandad med andra sorter. Virginian fungerar som en grundtobak framförallt till cigarett tillverkningen. Den är mild i sin smak och lågt nikotininnehåll. Genom att tillsätta en annan typ av tobak erhålls en blend, som i smak och nikotininnehåll varierar.

Länkar om tobak
Svenska Engelska
wikipedia Wikipedia
odling Wiki

Tobak odlas också för sitt utseende. Den är ståtlig. Kan bli upp till två meter eller mer, och har klockliknande, trumpetliknande blommor i färger från vit, gul, rosa,röd och purpur.
De sorter vi erhåller är till bägge ändamålen och aklimatiserade till nordiskt klimat. Varje förpackning innehåller 100+ frön.
I vårt sortiment ingår även vissa kulturellt odlade skandinaviska sorter.

Länkar Blomster tobak
Nicotiana alata är högväxande
Nicotiana x sanderae lågväxande
Svenska Engelska  
Bilder Nicotiana alata Bilder Nicotiana x sanderae
odlanu Wikipedia
blomster tobak Från Engholms slott  

 

Att odla tobak är som att odla tomater
Tobaksodling är lika enkelt som att odla tomater. Den enda skillnaden är förkultiveringen som startar redan februari, mars eller fyra till sex veckor innan frostrisken är över. Tobaksplantan tål över huvud taget inte frost, och därför kallar vi den ettårig. I ett tropiskt klimat är den flerårig. Därför kan man låta plantor övervintra inomhus med artificiellt ljus de mörkaste månaderna.

Plantering av tobaksfrö

Tobaksfrön är oerhört smågrodd av tobak, typ spetsen på en nål. Ett gram tobakfrö blir ca 10.000 frön. För att plantera dessa krävs lite speciell teknik av olika slag. Man kan använda krita som man lägger fröna i för att färga dem så man ser var man har planterat. Själv använder jag en pipett som jag suger upp fröna med, och sedan försiktigt fördelar dem över jorden.

 

tobaksfrö carlscorna

Bilder kommer från

http://www.carlscorona.com/cccigarrodlingsadd.html

 

   
Att förkultivera tobaksfrö

 


-På själva förkultiveringsplatsen använder jag ett tråg med hål i botten (ca 30x20 cm) till 100 frön. I botten på tråget läggs hushållspapper innan man lägger på ett 5-10 cm tjockt jordlag. Jordens kvalitet bör vara av samma typ som till tomatodling. Fröna fördelas jämnt över denna yta och skall ej täckas med jord, de är ljusspirande. Därefter sprayas tråget med finfördelat vatten.
Tråget täcks med en genomskinlig plast för att hålla luftfuktighet och genomsläpp av ljus. Idealisk temperatur är ca

20-25 grader Celcius. tobaksfrö under grodd

 

Länkar om Att förkultivera tobaksfrö

Bilderna till höger kommer från carlscorona.com

Från förgrodd till utplantering under 5 veckor15 bilder med beskrivning läs denna
Utan tvekan bästa läsningen om förgrodd, utplantering

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)