Skandinavisk tobaks Hisitoria

Skandinavisk tobak förr i tiden till cigarr, cigarett och snustillverkning svensk tobak
Så kallad bondtobak och användes i Skandinavien till cigarr och snustillverkning, speciellt under världskrigen då tobaksimporten var mycket begränsad. Transporten av tobak gick med skepp och dessa blev priorterade att delta i krigsmaskineriet. Således skapades en tobaksindustri i Skandinavien för att göra länderna självförsörjande med tobak. Historiken runt dessa odlingar och odlande är omfattande och kan för den intresserade finnas under rubrik kommande rubrik Historia eller länkar.

 

 

Svenska Tobaksmonopolet

tobak förrtobak förr Svenska Tobaksmonopolet bildas 1915, mitt under brinnande världskrig med Oscar Wallenberg som direktör. Svenska staten socialiserade denna lukrativa handel för finansiering av den första allmänna folkpensionen i Sverige, vilket var den första socialförsäkringen i världen för hela befolkningen, införd 1913, dels för upprustning av det svenska försvaret. Den småskaliga cigarr- och snustillverkningen köptes upp av monopolet,  varefter odlarna endast kunde sälja sin tobak dit.

 Skörd och behandling
Att skörda tobak för hobbybruk sker enklast genom att handplocka bladen. När de nedersta bladen börjar bli gulaktiga kan skörden starta.
Man tar de blad som gulnar och knäcker bladet ned mot stammen med ett snabbt o bestämt

Röka tobak är ett bruk som vi från Indien lärde...

Tobaksbruket introducerades i Europa av Columbus och hans män efter upptäckten av Amerika år 1492. Bruket spred sig snabbt. I början av 1600-talet nådde det Sverige.

Columbus och hans män landsteg år 1492 på Watlingön i Bahamasarkipelagen. Där möttes de av infödingar som överlämnade gåvor, bland annat ”några torra blad som de betraktar som mycket värdefulla” skrev Columbus i sin dagbok.

Senare såg sjömännen hur indianerna rullade in de torra bladen i ett majsblad, tände eld på rullen och sög i sig röken. Rullen kallades tobago. Under följande år kom allt fler rapporter om tobaksbruket som förekom i alla dess nuvarande former över hela den amerikanska kontinenten.

Med portugiser och spanjorer fördes tobaksplantan till Europa. På 1500-talet odlades den som prydnads- och medicinalväxt i Portugal.

Det franska sändebudet i Lissabon, Jean Nicot, kom att betyda mycket för tobakens vidare spridning. Efter honom har plantan också fått sitt latinska namn (nicotiana). Nicot experimenterade med tobak som läkemedel och de kurer han ordinerade rönte stor framgång. I början av 1600-talet förde sjömän bruket till Sverige, där det fick en snabb spridning.

 
   
   

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)