Att göra eget snus, tobaksmjöl

Sidan är under bearbetning

Vi rekommenderar: att läsa Andreas Meijer om att göra snus från grunden 

Recept och anvisningar för att göra snus finns via länkar i slutet.
Det vi vill är bara att fylla ut de tomrum som finns på webben i ämnen som att göra eget tobaksmjöl, hantera torkade tobaksblad till att lättast göra snus från grunden. 

Gör eget tobaksmjöl för snus


Från egna torkade tobaksblad:

Kärleksmetoden 

Fördelen med denna metod är att du kan använda betydligt fler tobakssorter som normalt inte är lämpade för snus.
För att göra ett bra snus så väljer man en sort  eller blandning med en nikotinhalt som passar
Det bästa är att ha en mörk tobaksort en Burley som grund eller som egen.
För att göra ett bra snus måste man ha ett bra tobaksmjöl .

Det är så lätt: 

1. Håll den torkade bladet med stjälken uppåt ovanför ett spann.
Dra fingrarna nedåt med en bestämt hand men med lätta fingrar så att så lite av bladnerver kommer med.
(tänk att du vill rensa fisk dra med handen så att lite nerver (ben) följer med)

2. Pulverisera tobaken med handen i en styv plastpåse. Sila därefter bort grova rester med handen eller
sikta med ett grovt durkslag 
3. Hand syna och ta bort eventuella nervrester
4. Pulverisera till en finmalen eller grovmalen med en matberdare, stavmixer, krydd, kött, kaffekvarn eller med
handflatan på en stenhäll 

Från köpt paketerad skuren råtobak: 

Det lättaste är att köpa tobaksmjöl redan från början men då vet man inte vad man får.

Råtobak:

Cuthof är en bra mörk tobak men innehåller allt för mycket bladnerv och trubbiga stammar. 
Lexington är en ljus Virginia utan nerver och stammar som är lätt att göra tobaksmjöl av , men den passar inte för
snus för den som vill ha starkare nikotinhalt.
Både Cuthof och Lexington är svaga på nikotin.
Att göra eget tobaksmjöl är då Lexington att föredra trots sin brister att passa.
Det börjar komma ett utbud som inte är importerad tobak i balar som det som Tobakskungen eller Cuthof erbjuder utan blad som i lövpaketerat.

- En bra råtobak för snusmjöl känner du med en hand. Ta en kvarts näve tobak i handen och mal den med gnugga med fingrarna slutna i näven.
Om det som faller ut innehåller mycket nerver eller om det gör ont när du maler i handen så är det fel råtobak.
Skulle du kunna plocka bort någon enstaka nerv och rulla kunna rulla en cigarett så vet du att produkten är bra för att göra ett perfekt  tobaksmjöl.

Att fermentera snus (baka snuset)

Riktlinjer för tobaksmassans temp för fermentering
45-60 grader = 5-7 dygn
60-70 grader = 5-6 dygn
70-80 grader = 4-5 dygn
75-85 grader = 3-4 dygn
80-90 grader = 2-3 dygn

Ju högre temperatur tobaksmassan har desto mörkare blir det färdiga snuset.
När snusmassan övergått från brunt till mörkbrunt så är denna del
av processen klar.
All fermentering kräver 

Möjligheter till fermentering.

1. Vanlig ugn eller värmeugn - långsam process

Termostaten på ugnen ger en fingervisning om var temperaturen
ligger. En bra digital stektermometer kostar max 100:-
Med stektermometern i snusmassan så kalibrerar du ugnens termostat.

Fördelar och nackdelar med en långsam process är att man inte behöver att bevaka att återfukta
så passa mycket om det är rätt gjort från början.
- Nackdelarna är ju uppenbara om du har flickvän eller fru och kör snusbaket i köket.
- Fuktighet temp mm måste kontrolleras i sämsta fall flera gånger om dygnet i hel en vecka om inte allt
är intrimmat.

2. Egen byggd ugn tex i frigolit med lampa och termostat.
- tar sin tid att bygga men kan ge ett utmärkt resultat.
- Kan bli dyrt och risk för att det blir fel.
- Flera beskrivingar hur man gör är felaktiga på nätet.Ganalf tex mäter temperaturen i boxen
på sin ritning. Snusugn a la gandaf   Mätning av temp skall alltid ske i tobaksmassa i en långsam
jäsning.

3. Riskokare på värmehållning (ej kokning ) - En snabb och välbeprövad metod.
Fördelarna är klart övervägande.
- Den inbyggda termostaten räcker -hög temperatur.
- Väl beskriven på nätet med bilder.
- Risk för mögel mm undviks
- Tar absolut minsta tid 
- Kan göras på oberoende plats  ( Inga snus(kiga) experiment i köket)
- Bevakas upp till fem dagar beroende på tobakssort.

 Andreas Meijer guidar dig genom hela processen av att tillverka snus
Här är allt förklarat steg för steg med bilder tagna under hela förloppet.
Andreas blogg har om snus mest besökare. Oavsett om du tänker välja en annan metod så läs
denna sida här har du tex beskrivning om att göra portionsnus från grunden.

Andreas Meijer om att göra snus från grunden 

Recept lista ej klar se ovan länk som länkar till fler 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)